Hartcoherentie

Hartcoherentie is een methode waarbij men aan de hand van ademhalingsoefeningen het zenuwstelsel en het hart probeert in balans te krijgen.

“Hartcoherentie” betekent letterlijk dat het hartritmepatroon samenhangend is met de ademhaling.

Allerlei klachten die komen van langdurige stress, hyperventilatie, burn-out e.d. kunnen komen uit een onevenwicht in het zenuwstelsel. Namelijk het feit dat ons oersysteem (lange tijd) te fel geactiveerd is en stress-hormoon (cortisol) vrijgeeft. We zitten in fight/flight/freeze modus.

Ons hart heeft een grote invloed op ons brein en bijgevolg op ons fysiek, psychisch en emotioneel functioneren. Met een eenvoudige oefening kunnen we het hartritme zodanig beïnvloeden, dat het van de vecht- en vlucht modus naar een veilige modus gaat. Dit veilige signaal geeft het hart door naar het brein en het zenuwstelsel, waardoor ze meer in balans komen. Op deze manier kan men beter herstellen en de fysisch, psychische en mentale weerbaarheid terug opbouwen.

De hartcoherentietraining is een traject van 4 sessies van 1 uur.

Je leert onder andere hoe je zenuwstelsel werkt, welke invloed stress op je kan hebben, hoe je ademhaling en hartfrequentie gelinkt zijn, de invloed en werking van het hart op je brein, wat er hormonaal allemaal gebeurt, … En daarbij is het een training die wat persoonlijke inzet vraagt in je dagelijkse leven, waarbij je met slechts enkele minuten per dag en een simpele oefening een groot verschil kan maken voor jezelf.